Acnes, műtéti, ill. hipertrófiás hegek kezelése, eltávolítása

Heg a testen bárhol kialakulhat sérülés, műtéti kimetszés, acnés folyamat után. Kialakulása kezdetén újraképződik a hám, az irha a sérüléskor elvesztett szöveteket ideiglenes kollagén rostokkal pótolja. A befejező fázisban az ideiglenes rostok végleges hegszövetté alakulnak. A heg képződését a seb mérete, mélysége, helye, iránya, a bőr vastagsága befolyásolja. A heg kb. 6 hónap alatt kialakul, de megjelenése még további 12 hónapig módosulhat. Megjelenése közben közelít a bőr természetes megjelenéséhez: laposabbá, kisebbé, lágyabbá válik. A friss és régi heg időbeli határvonala 18 hónap.
Az atrófiás (sorvadt) heg a bőr szintje alá besüppedő, mélyedésszerű heg. Főleg arcon, pattanás (acne) után alakul ki, elégtelen mennyiségű kollagén termelődés okozza. A hipertrófiás (túlburjánzó) heg a bőr szintjéből kiemelkedik, vaskos, gyakran vöröses vagy pigmentált. Túlzott kollagén termelés miatt alakul ki. Kialakulhat égés helyén, műtét után, acne után, heg feszülése miatt a szegycsont tájékán, a kulcscsontnál, a háton.

Magánrendelésünkön a különböző hegek esetén fraxel lézer kezelést végzünk.


Hogyan hat a széndioxid fraxel lézer kezelés hegek esetén?
A lézertechnikai fejlesztések leghatékonyabb újdonsága a fraxel eljárás, amely a lézer fényét nagyszámú, különálló oszlopra bontja. A fraxel lézer a hám és az irha egy részét cm2–ként akár több száz, mikroszkópikus méretű oszlopban eltávolítja. A hámon át az irhába behatoló lézerfény oszlopok eltávolítják a károsodott sejteket. Körülöttük ép hám és irha marad, amiből kiindulva a hám gyorsan újraképződik. A lézer hőhatása összehúzza az irhát, fokozza a rugalmas és kollagén rostok termelődését, így az irha tömörebbé, rugalmasabbá válik. Ezáltal a széndioxid fraxel lézer kezelés pattanás utáni atrófiás hegek csökkentésére, ill. eltávolítására, hipertrófiás hegek kisebbítésére, műtéti hegek javítására alkalmas.

Melyek a széndioxid fraxel lézer kezelés előnyei hegek esetén?
Csak néhány napos felépülési időt igényel. A hagyományos lézeres eljárásokkal szemben nem kell számolnia a kezelt terület halványabbá vagy sötétebbé válásával. A kezeléseket általában ősztől tavaszig végezzük, azonban megfelelő fényvédelem mellett nyáron is alkalmazható. A fraxel lézer kezelés 2-5 alkalommal történő elvégzésével kíméletesen, biztonságos módon cserélődik ki a teljes hám és az irha. Biztonságossága miatt alkalmazható a teljes arcon vagy csak egyes területein és emellett az összes problémás területen, így a nyakon, a dekoltázsban, a kézfejen is.

Mit kell tennie hegek széndioxid fraxel lézer kezelése előtt?
  • Ajak közelében végzett beavatkozáskor ismétlődő ajakherpesz esetén a kezelés előtt gyógyszer szedése szükséges.
  • A kezelés előtt 2 hétig kerülje az erős napfényt és ne szoláriumozzon.
Hogyan végezzük hegek széndioxid fraxel lézer kezelését?
Kisebb területen végzett kezelés esetén nem szükséges érzéstelenítés. Nagyobb terület esetén többféle érzéstelenítési eljárás áll rendelkezésünkre: kenőccsel történő helyi érzéstelenítés, hideg levegővel történő hűtés. A száj körüli területeken vagy a homlokon injekciós érzéstelenítés válhat szükségessé. A kezelés így nem jár fájdalommal, csupán szurkáló, csípő érzést vált ki. A kezelés után 1-3 óráig égő érzés fordulhat elő. A beavatkozás a kezelt terület méretétől függően 5-60 percet vesz igénybe.

Milyen lesz a bőre hegek széndioxid fraxel lézer kezelése után?
A fraxel lézer kezelés sebképződéssel nem jár. A kezelést követően a bőr az első napon kipirosodik és kissé megduzzad. A duzzanat 12-24 órán belül, míg a bőrpír 1-2 napon belül elmúlik, a 2. naptól néhány napig pontszerű hámlás történik.

Mit kell tennie hegek széndioxid fraxel lézer kezelése után?
Különböző hegek széndioxid fraxel lézer kezelése nagyon biztonságos eljárás, de az Ön számára optimális eredmény elérése érdekében fontos az alábbi teendők betartása.
  • A tökéletes eredmény érdekében Önnek néhány napig antibiotikum tartalmú kenőcsöt kell használnia.
  • A kezelt terület napfény ill. szoláriumozás hatására a környezeténél jobban lebarnulhat, ezért bőrtípusának megfelelő, de minimum 30-as faktorszámú fényvédőt használjon 3 hónapig. A napozást és a szoláriumozást kerülje ezalatt.
Milyen eredményt várhat hegek széndioxid fraxel lézer kezelése után?
Ön már 1 hét után észlelheti a változást. A bőr látványosan fiatalosabbá válik: az újraképződött hám révén a bőr puhább, rugalmasabb, feszesebb, simább lesz, mivel a finom hegek és egyenetlenségek eltűnnek, színe egységessé válik. A teljes eredmény a kezelést követő 3-6 hónap során alakul ki, ugyanis ennyi idő alatt zajlik le irhában az új kollagén rostok termelődése. Az új kollagén rostok alulról feltöltik a ráncokat, elsimítják a felszíni egyenetlenségeket.

Hány alkalommal és milyen időközökkel szükséges hegek széndioxid fraxel lézer kezelése?
A hegesedés mértékétől, típusától valamint a páciens igényétől függően 2-5 kezelés szükséges, 3-4 hetes szünetekkel. Ha a kezelt elváltozás nem túl kifejezett, akkor 1 kezeléstől is jól látható javulásra számíthat.

Mikor nem végzünk széndioxid fraxel lézer kezelést hegek esetén?
Terhesség, ill. szoptatás, fényérzékenység, irreális elvárások a páciens részéről, olyan páciensnél, aki nem tudja elkerüli a direkt napozást, intenzív kémiai hámlasztás vagy ablativ laser heg eltávolítás történt az elmúlt 6 hónapban.