• Viszlát izzadságfoltok!
  • Botox-kezelés a ráncok nélküli mosolyért!
  • Ráncfeltöltés a pihent tekintetért, ajakfeltöltés a csábító ajkakért!
  • Nem kell tovább takargatnia gombás körmeit!

Magyar oldal English
Menü
Kezelések
Partneroldalak

Allergiás bőrpróba (epicután próba)

Allergiás bőrpróba (epicután próba) Az allergiás bőrpróba (epicután próba) az ekzemás betegségek kivizsgálása során alkalmazott diagnosztikai eljárás.
Célja az allergiás ekzemát okozó allergén azonosítása. Az próba csak standard tesztanyagokkal megbízható. A rutin tesztanyagokat a Magyar Standard Epicután sor tartalmazza, de emellett még léteznek egyes szakmákra jellemző tesztsorok is (fogászati, fodrász, stb.).
A bőrpróbát befolyásoló gyógyszerek szedését Önnek időben abba kell hagynia annak érdekében, hogy a vizsgálat megbízható eredménnyel záruljon. Emiatt steroid tabletta szedését 3 héttel, antihistamin tabletta szedését 3 nappal a vizsgálat előtt be kell fejeznie. Végzésének további feltétele, hogy az ekzemás betegsége tünetmentes állapotban legyen, mert pozitív reakció a tüneteit ronthatja. Fontos, hogy ne legyen a hátán az értékelést megzavaró bőrtünet. Nyáron az izzadás következtében leválhat a tapasz, ezért ekkor nem végezzük a vizsgálatot.

Ön ekzemás betegségének vizsgálata érdekében is fordulhat magánrendelésünkhöz
33 éves tapasztalatommal várom Önt


Hogyan történik az allergiás bőrpróba (epicután próba)?
A tesztanyagokat speciális tapasz alkalmazásával a hátára helyezzük, amelyek ezt követően 48 óráig ott maradnak. Ekkor a ragtapasszal együtt eltávolítjuk a tesztanyagokat és bejelöljük a tesztanyagok helyét. Leolvasást ekkor végzünk először, majd 96 és 168 óránál megismételjük.

Mit jelentenek az allergiás bőrpróba (epicután próba) végzésekor alkalmazott jelölések?
A reakció erősségét keresztekkel jelöljük:
  • - : negatív: reakciómentes normál bőrfelület
  • +/- : bizonytalan: enyhe bőrpír
  • + : gyengén pozitív: bőrvörösség
  • ++ : erősen pozitív: bőrvörösség, bőrduzzanat, apró hólyagok
  • +++ : kifejezetten pozitív: intenzív bőrvörösség, bőrduzzanat, nagy hólyagok
Hogyan értékeljük az allergiás bőrpróba (epicután próba) eredményét?
A negatív eredmény azt jelenti, hogy Ön nem érzékeny a tesztsorban szereplő egyik allergénre sem. Ez azonban nem zárja ki az allergiás kontakt ekzema lehetőségét, mivel minden szóba jövő anyag vizsgálata nem kivitelezhető. De azt is jelentheti, hogy az Ön ekzemája nem allergiás, hanem irritatív módon alakult ki.

Mivel segítjük Önt annak érdekében, hogy ekzemás betegségének kiújulását el tudja kerülni?
Érzékenység kimutatása esetén Ön írásos tájékoztatót kap arról, hogy miben fordul elő az az anyag, amire Ön érzékeny. A tünetek megelőzése érdekében Önnek kerülnie kell az adott anyaggal történő érintkezést.