Tyúkszem eltávolítása

A tyúkszem a láb egyik leggyakoribb elváltozása. Az idősebb korosztályt, azon belül is főleg a hölgyeket sújtja. A tyúkszem hám megvastagodása, védekezésként alakul ki és védi a csontot az ismétlődő nyomás és dörzsölés ellen. A tyúkszem egy kúp alakú szarucsapban végződik, amely nyomja az idegvégződéseket és kínzó fájdalmat okoz. A tyúkszem a talpi vírus szemölcshöz nagyon hasonló megjelenésű.
A kemény tyúkszem elsősorban a talpon, a lábközépcsontok fejecsei alatt, a kalapácsujj lábháti felszínén, az ujjak végén keletkezik. A lábboltozat statikai problémája okozza. A kemény tyúkszem általában kicsi, kerek, világossárga színű, felülete kemény és fényes, kiemelkedik a körülötte levő felületből. A lágy tyúkszem azért alakul ki, mert szoros cipő viselése miatt a lábujjak egymáshoz súrlódnak, de hátterében csontkinövés is előfordulhat. A lábujjak között, leggyakrabban a 4. vagy 5. ujj egymás felé néző felszínein fordul elő.

A tyúkszem kezelése sokszor tapasz használatával házilagosan is megoldható. Mivel a tyúkszem következményes állapot, ezért még laserrel történő eltávolítás is csak akkor vezet tartós sikerre, ha a kiváltó okot megfelelő módon kezelik. Megelőzésre megfelelő sarokmagasságú, kényelmes lábbeli vagy a tyúkszemre helyezett gyűrű alakú párna viselését javasoljuk. Tyúkszem esetében műtét végzése a fentiek megértése alapján az Ön döntésén alapul és a következő esetekben történik: az egyéb kezelési eljárások hatástalansága, erős fájdalom esetén.

Magánrendelésünkön tyúkszem eltávolítását széndioxid lézerrel végezzük, 19 éves tapasztalatommal várom Önt.


Hogyan hat a széndioxid lézer tyúkszem eltávolítása esetén?
  • A széndioxid laser fénye a minden szövetben megtalálható vízben nyelődik el. Eközben hő fejlődik, a sejtek felforrnak, szétrobbannak, az eltávolított szöveteket egy keskeny koagulációs sáv veszi körül.
  • Energiájától és fókuszáltságától függően, mint „fénykés” finom vágásra ill. a kóros szövetek elpárologtatására használható.
Melyek a széndioxid lézerrel végzett tyúkszem eltávolítás előnyei?
Az általunk Pécsett 1993 óta végzett nagyszámú lézersebészeti műtéttel nyert tapasztalatunk alapján kimondhatjuk, hogy a széndioxid lézer használata számos igen fontos előnyt nyújt mind a beteg, mind az orvos számára.
  • Fénye 0,1 mm vastagságban elnyelődik, így hatása nagy pontossággal irányítható. A bőrből csak annyit távolít el, amennyi feltétlenül szükséges. Varrat alkalmazása szükségtelen.
  • A lézer fénye a kisereket és a nyirokereket elzárja, ezért műtét közben nincs vérzés vagy csak minimális mértékű. Ön emiatt nem tapasztal műtétet követő sebduzzanatot, így fájdalom igen ritkán fordul elő.
  • A lézerfény hőhatása a bőrön lévő kórokozókat elpusztítja, így a műtéti sebfelszín steril lesz.
  • Az előbbieknek köszönhetően az eltávolítás után visszamaradó seb gyorsan és kozmetikailag kedvező módon gyógyul, eközben bárki által végezhető, egyszerű kötéscserét igényel.
Hogyan végezzük széndioxid lézerrel a tyúkszem eltávolítását?
A műtétet helyi érzéstelenítés alkalmazásával végezzük. A széndioxid laser hőhatása révén "gyökerestől" elpárologtatjuk a fájdalmat okozó tyúkszemet. A műtét időtartama egy-egy tyúkszem esetében körülbelül 10 perc.

Milyen kezelést alkalmazzon tyúkszem széndioxid lézerrel végzett eltávolítása után?
A tyúkszem helyén egy savósan nedvező sebfelület marad. A műtét után a lábát kímélnie kell, amely két napig minimális mozgást, valamint a láb felpolcolását jelenti. Ezt követően fokozatosan terhelheti a lábát. A kötéscserét az írásbeli tájékoztató alapján Ön is el tudja végezni. A gyógyulási idő a tyúkszem nagyságától függően 10-14 nap.

Milyen szövődményeket tapasztalhat tyúkszem széndioxid lézerrel végzett eltávolítása után?
A tyúkszem széndioxid lézerrel történő eltávolítása nagyon biztonságos eljárás, de a műtét utánra javasolt teendők be nem tartása növelheti a szövődmények előfordulásának kockázatát. Lehetséges ritka szövődmények: vérzés, fájdalom, gyulladás.

Mikor nem távolítunk el tyúkszemet széndioxid lézerrel?
Irreális elvárások a páciens részéről, kezeletlen cukorbetegség, érszűkület, időskor.

Mely esetekben a körülmények gondos mérlegelése után távolítunk el tyúkszemet széndioxid lézerrel?
Terhesség, szoptatás, cukorbetegség.