• dr. Schmelás Attila bőrgyógyász-kozmetológus
 • A ráncok nélküli mosolyért!
 • Ráncfeltöltés a pihent tekintetért, ajakfeltöltés a csábító ajkakért!
 • Fiatalodjon fraxel lézer kezeléssel!
 • Hegek nélkül fraxel lézer kezeléssel!
 • Benőtt köröm műtét a fájdalommentes mozgásért

Magyar oldal English
Menü
Kezelések

Tetoválás eltávolítása Q-kapcsolt lézerrel

Tetoválás eltávolítása Q-kapcsolt lézerrel A tetoválásról
A tetoválás két alaptípusa az amatőr és a professzionális. Az amatőr tetoválás során tűvel juttatnak fekete tusszemcséket az irhába. A tusszemcsék mélysége egyenetlen, ritka a pigmentanyaguk. A professzionális tetoválás során a festékszemcséket tetováló géppel juttatják az irhába, ezért a tetoválás mélysége egyenletes, a pigmentanyaguk sűrű. Színük, festékanyaguk, mintázatuk, nagyságuk változatos. A sminktetoválásnál a festéket felületesebben, a hám és az irha határáig juttatják be tetováló géppel. Ezért néhány év alatt fokozatosan elhalványodik, majd kikopik a bőrből. Az irhába juttatott festékszemcsék idegen anyagok a bőrünkben, de a falósejtek nem tudják bekebelezni és eltávolítani azokat, mert a festékszemcsék az irha kötőszöveti sejtjeiben találhatók. Emiatt a rajzolat véglegesen ottmarad. A tetoválás pigmentjei kevés orvosi problémát okoznak, ilyen a főleg vörös pigmentanyagokkal szembeni allergiás reakció. Sárga színű festékek fény hatására allergiás reakciót okozhatnak.

Miért távolíttatnak el tetoválást?
Új munkakörében kínos lehet, megunta, az adott minta vagy szöveg kimehet a divatból, elmúlhat az az érzés, ami miatt a tetoválást csináltatta, megválna egy elrontott ábrától vagy felirattól, már nem tetszik a sminktetoválása. A tetováltak 30%-a szeretne megválni a tetoválásától, de az ismeretek hiánya miatt csak egy részük szánja rá magát az eltávolíttatásra.

Magánrendelésünkön tetoválás eltávolítást Q-kapcsolt lézerrel végzünk

Hogyan hat a Q-kapcsolt lézer kezelés tetoválás esetén?
A Q-kapcsolt lézer nagyon rövid ideig tartó, nagy energiájú impulzusokat bocsájt ki. Hatása a szelektív fototermolízis elvén alapul, vagyis a lézer fénye kizárólag a tetoválás festékszemcséiben nyelődik el és szétrobbantja azokat. Ezeket a kisebb festékszemcséket a falósejtek már el tudják távolítani az irhából. A Q-kapcsolt lézer energiája olyan gyorsan melegíti fel a pigmentszemcséket, hogy azok a környező bőr felmelegedése nélkül robbannak fel, így nem okoz hegképződést.

Milyen színű tetoválás eltávolítására alkalmas a Q-kapcsolt lézer kezelés?
A Q-kapcsolt lézer két hullámhosszon működik. Az Nd:YAG lézer a fekete és a kék, a KTP lézer a piros és a sárga tetoválások eltávolítására alkalmas.

Melyek a Q-kapcsolt lézerrel végzett tetoválás eltávolítás előnyei?
 • gyors
 • hatékony
 • biztonságos
 • műtéti seb nélküli
 • nem okoz hegesedést
 • nem okoz színeltérést
 • új módszerünkkel a korábbinál kevesebbszer szükséges a beavatkozás ismétlése
Mit kell tennie a Q-kapcsolt lézerrel történő tetoválás eltávolítás előtt?
A kezelés előtt 2 hétig kerülje az erős napfényt, ne szoláriumozzon, ne használjon barnító krémet.

Hogyan végzünk tetoválás eltávolítást Q-kapcsolt lézerrel?
Kenőccsel történő helyi érzéstelenítés csak nagyobb területen végzett kezelés esetén szükséges. A beavatkozás csupán szurkáló, csípő érzést vált ki, fájdalmat nem okoz. A kezelés során 20 perces szünetek közbeiktatásával, 4 alkalommal végigpásztázunk a tetováláson. A kezelés a tetoválás méretétől függően 90-140 percet vesz igénybe.

Mit kell tennie Q-kapcsolt lézerrel végzett tetoválás eltávolítás után?
A kezelés után pár percig fehéres elszíneződés látható, majd néhány óra alatt elmúló bőrpír, duzzanat és égő érzés alakul ki. Ezt néhány napig tartó pörkképződés, hámlás követi. Ennek gyorsabb elmúlása érdekében néhány napig gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot tartalmazó kenőcsöt kell használnia. A lézerrel kezelt terület szoláriumozás illetve napfény hatására a környezeténél jobban lebarnulhat, ezért bőrtípusának megfelelő, de minimum 30-as faktorszámú fényvédőt használjon 3 hónapig. A napozást és a szoláriumozást kerülje ezalatt.

Milyen szövődményeket tapasztalhat Q-kapcsolt lézerrel végzett tetoválás eltávolítás után?
A tetoválás Q-kapcsolt lézeres eltávolítása biztonságos, de a kezelés utánra javasoltak betartása alapvető a szövődmények elkerülése érdekében. A Q-kapcsolt lézer kezelés nem jár hegképződéssel, de ha a korábbi ismételt tetoválások alkalmával hegek keletkeztek, akkor ezek láthatóvá válnak a tetoválás halványodása miatt. Sötét bőrtípus esetén a kezelt terület néhány hétig világos maradhat. Előfordulhat a tetoválás sötétebbé válása barna, fehér, narancssárga pigment esetén. Az ilyen sötétté váló pigment általában úgy viselkedik, mint egy szokásos sötét színű tetoválás, de előfordulhat, hogy nem reagál a kezelésre.

Mikor és milyen eredményt várhat tetoválás Q-kapcsolt lézer kezelése esetén?
A kezelés után a tetoválás a következő 4-8 hét során fakul. A halványodás csak részben múlik a kezelésen, ez jelentős részben az Ön bőrében lévő falósejtek aktivitásán múlik. Emellett befolyásolja a bőrszín, a tetoválás helye, mennyisége, színe, mélysége, a tetovált rétegek száma, a tetováláskor kialakult hegesedés. Nem tudunk garanciát vállalni a tetoválás teljes mértékű eltávolítására, mert a tetoválások festékanyagai változatosak, ismeretlenek, a tetoválók bármilyen eredetű anyagokat használhatnak, azokat tetszőlegesen keverhetik, és erről információnk nincs. A kezelést 8 hét után megismételjük, ha szükséges. Az amatőr illetve a néhány éves tetoválást könnyebb eltávolítani, mint egy professzionális vagy egy friss tetoválást.

Mikor nem távolítunk el tetoválást Q-kapcsolt lézerrel?
Terhesség, ha fél éven belül retinoid terápiában részesült, irreális elvárások a páciens részéről, ha nem tudja elkerüli a direkt napozást. Ha a tetoválás allergiás reakciót váltott ki, mivel ilyenkor súlyos allergiás reakció alakulhat ki.