Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. június 27.
Látogatók száma: 1553538


A bőr öregedésének tünetei
2018. március 16.

A bőr öregedésének tünetei Az évek múlásával egyre feltűnőbbek az öregedés bőrtünetei:
• a bőr szárazsága
• a bőr elvékonyodása
• ráncok kialakulása és mélyülése
• a természetes ragyogás elvesztése
• a bőrtömörség és a feszesség csökkenése, a bőr megereszkedése
• a bőr rugalmasságának csökkenés, petyhüdtté válása
• a pigmentfoltok kialakulása
• a hajszálerek megjelenése

Bőrszárazság
A faggyú- és verejtékmirigyek működésének csökkenése következtében a hám már kevésbé tudja megtartani a vizet és szárazabbá válik, ráadásul a zsírtartalma is csökken. A bőr fénytelenné, fakóvá válik, korábbi simasága, bársonyossága megszűnik, a ráncok jobban látszanak. A bőrszárazság főleg a téli időszakban viszketést és következményes irritatív bőrgyulladást okoz.

A bőr elvékonyodása
A hám alapi sejtjeinek osztódási sebessége és a szarusejtek leválása lassul. Így ugyan a szaruréteg vastagabb lesz, de az alatta lévő rétegek vékonyabbak lesznek. A hám emiatt összességében vékonyodik, ami nőkben tízévente 8-10%-ot jelent. A fibroblasztok mennyisége és aktivitása is csökken, amely az általuk termelt kollagén rostok, rugalmas rostok és az alapállomány mennyiségének csökkenésében nyilvánul meg. Emiatt nőkben az irha vastagsága is csökken tízévente 8-10%-al.

Ráncok kialakulása és elmélyülése
A finom ráncok megjelenése az arc különböző részein már 25 éves kortól tapasztalható. A mimikai ráncok az arc leggyakoribb mozgásainak megfelelően alakulnak ki. A külső szemzugnál és az alsó szemhéjnál kialakulókat nevetőráncoknak vagy szarkalábaknak nevezzük. A homlok ráncai vízszintes vonalakként válnak láthatóvá. A szemöldökök közötti, függőleges vonalakat a szemöldökráncolás alakítja ki. A ráncok másik típusa a statikus ránc. Legismertebb képviselőjük az orr és a szájzug közötti, nasolabiális ránc. A szemöldökök között ráncok kialakulásban is szerepet játszanak. A ráncok idővel mélyebbé válnak, és gyakran járnak együtt a feszesség csökkenésével, majd ahogy a bőr egyre érettebbé válik, a rugalmasság csökkenésével. A ráncok egy harmadik csoportja a rugalmas rostok szakadási vonalai mentén jön létre, leggyakrabban a száj környékén. További ráncok képződnek még az arc bőrének petyhüdtté válásával is az orcákon, az állkapocsíven, az alsó szemhéjakon. A nyak bőrének petyhüdtté válásával vízszintes ráncok jelennek meg.

A bőr természetes ragyogásának elvesztése
A bőr megújulási folyamata lelassul és egyenetlenné válik, a keratinnal telítődött, elhalt hámsejtek csak lassabban válnak le a bőrfelszínről. Ezért a fiatal arc természetes ragyogását időskorra felváltja a fakó, szürkés, egyenetlen, helyenként érdes és durva tapintatú, pigmentfoltos arcszín.

A bőrtömörség és feszesség csökkenése, valamint a bőr megereszkedése
A bőrtömörség romlásában az irhában található kollagén rostok mennyiségének csökkenése és szerkezetének megváltozása, valamint a hialuronsav mennyiségének csökkenése játszik szerepet. A feszesség vesztés az egész arc jellegét egyértelműen megváltoztatja, de néha nehéz megmondani, hogy pontosan mi az, ami más lett. A bőr megereszkedése miatt az arc körvonalainak határozottsága csökken, amely leginkább állkapocs ív megereszkedésén látható. Az arc szomorú, fáradt tekintetű még akkor is ha a „tulajdonosa” nem is az.

A bőr rugalmasságának csökkenése és petyhüdtté válása
A rugalmasság romlásához hozzájárul a hám elvékonyodása, a hámba nyúló papillák ellaposodása és ezáltal a hám-irha határ hullámos szerkezetének elsimulása, a kollagén és a rugalmas rostok károsodása. A hám-irha határ elsimulásának következtében a hám mérete meghaladja az irháét. A megnyúló, rugalmasságát vesztett és a gravitációnak engedelmeskedő hám meggyűrődik és petyhüdtté válik. Ennek jeleként jelennek meg a szem alatti táskák, a lógó szemhéjak

Pigmentfoltok
30 éves kortól változások állnak be a bőr pigmentációjában, amely részben a lelassult sejtmegújulás miatt alakul ki. A bőr felszínén felgyülemlenek a szarusejtek, valamint a napfény és a levegő hatására oxidálódott faggyú, amelytől az arcbőr egyenetlen barnává, barnásszürkévé válik. Az öregségi foltok leginkább a fénynek kitett bőrfelületeken jelentkeznek: az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kéz bőrén. A májfoltok megnövekedett melanin termelés és lerakódás jelei, kialakulásukra az UV sugárzás és a genetikai hajlam jelenti az alapot, amelyet hormonális hatások - fogamzásgátló tabletta szedés, terhesség, hormonpótlás - befolyásolnak. Nemcsak hyper- hanem hypopigmentált bőrterületek is kialakulhatnak, tovább fokozva a színkavalkádot. Szintén színeltérésként jelentkeznek az aktinikus keratózis tünetei is: száraz, a környezetéhez képest megvastagodott, barnás vagy pirosas színű foltként jelentkeznek, fiatalabb kori fényterhelés miatt alakulhatnak ki. A szoláris lentigo szeplőhöz hasonló, barnás foltjai az erős és gyakori UV-sugárzásnak kitett helyeken - főként az orcákon, a kézháton, a dekoltázs felső harmadában - szoktak megjelenni.

Hajszálerek
Az idős, elvékonyodott bőrön az orron, az orrszárnyakon, a járomcsontokon, ritkábban az állon, vastagságtól függően pirosas vagy kékes színű, változatos rajzolatot adó hajszálerek tűnnek át.