Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. június 04.
Látogatók száma: 1538113


A bőralja, a mimikai izmok, és a csontok öregedése
2018. március 03.

A bőralja, a mimikai izmok, és a csontok öregedése Bőralja
A bőralja zsírszövetből és az azokat elválasztó kötőszöveti nyalábokból áll. Az öregedés során mindkét része átalakuláson megy keresztül. Az öregedéssel a zsírszövetet alkotó, a zsírokat tároló sejtek mérete és száma is csökken. A bőr feszessége ennek következtében is csökken. Az arcon a zsírszövet számos, egymástól független felületes és mély zsírpárnában helyezkedik el. A zsírpárnák határvonalait a tartó szalagok jelölik ki. Ezek a szalagok a csonthártyától indulnak, és felfelé a bőr összes rétegén keresztül az irhába jutnak el, ezáltal fontos szerepet töltenek be a lágy szövetek alátámasztásában.

Fiatalokban a zsírpárnák közötti átmenet lágy és nem is észlelhető. Az öregedés során a zsírpárnák leszállnak eredeti helyükből, némelyikük sorvadásnak indul, némelyikük tömege növekszik, a zsírpárnákat elválasztó és tartó szalagok gyengülnek. Ezek a változások összességükben a zsírpárnák eredeti helyzetének megváltozását eredményezik, ennek következtében besüppedések és kidomborodások alakulnak ki az arcon.

Az öregedési folyamat a zsírpárnákban kétféle módon zajlik. Az egyik az arcot kontúrozó mély zsírpárnák sorvadása, amely a homlok, a szem körüli és a száj körüli zsírpárnákban történik. Ennek eredményeként a homlok beesik, a szemhéjak lesüllyednek, az orca behorpad. A másik út a felületes párnák lesüllyedése, leereszkedése. Az alsó szemhéj alatti zsírpárnák süllyedése hozzájárul a karikás szem kialakulásához. A járomcsonti zsírpárna lesüllyed és felerősíti a nasolabiális redőt. A labiomentális zsírpárna süllyedése az állkapocsszár ívének megsüllyedését okozza. Mindezek a változások az öregedést még kifejezettebbé teszik.

Mimikai izomzat
A vázizomzat tömegének 50%-át elveszti az öregedés során, az arcon ez csak a rágóizmokra és a felsőajakra érvényes. A mimikai izmokban nem játszódik le hasonló visszafejlődés, mivel a mimika során ezek az izmok állandóan használatban vannak. Az ismétlődő és szokásossá vált, akaratlagosan nem befolyásolható izom összehúzódásokat a felette lévő bőr nem követi és akár már 30 éves korban is megkezdődhet a mimikai ráncok kialakulása. A mimikai ráncokhoz az alsó szemhéj és a járomcsont területén megjelenő szarkalábak (mosolyráncok), a szemöldök közötti függőleges (haragos) ráncok, a homlok keresztirányú ráncai tartoznak.

Csontok
Az arc csontjai drámaian változnak az öregedés során és ezek az arc megjelenésére is nagy hatással vannak. Az arc csontjai általában a fiatal korban érik el a legnagyobb méretüket. Ezután míg bizonyos csontok tovább növekednek, más csontokban (a szemüreg csontos peremét alkotó csontok, a járomcsont, az állkapocscsont belső oldala) jelentős mértékű felszívódás történik. A járomcsont besüppedése a karikás szem és a nasolabiális redő kifejezettebbé válásához járul hozzá.