• dr. Schmelás Attila bőrgyógyász-kozmetológus
  • A ráncok nélküli mosolyért!
  • Ráncfeltöltés a pihent tekintetért, ajakfeltöltés a csábító ajkakért!
  • Fiatalodjon fraxel lézer kezeléssel!
  • Hegek nélkül fraxel lézer kezeléssel!
  • Benőtt köröm műtét a fájdalommentes mozgásért

Magyar oldal English
Menü
Kezelések

A bőr öregedése

A bőr öregedése

A fiatal bőr

Bőrünk három rétegből (hám, irha, bőralja) épül fel. A hám a testünket a külvilágtól elhatároló, többrétegű elszarusodó laphám. A hámsejtek az alapi rétegben folyamatosan osztódnak, az új sejtek a felszín felé mozognak, eközben veszítenek víztartalmukból, ellaposodnak, végül a bőrfelszínről elszarusodott rétegként leválnak. A bőr felszínét részben elhalt sejtek és speciális zsírok alkotják és teszik a vízhatlanná, puhává.

A hám alatti irhában található kötőszöveti sejtek termelik az irha rostjait és az alapállományát. A kollagén rostok vizet kötnek meg, ezáltal a bőr fiatalságának fő hordozói. A kollagén rostok mennyisége, minősége és elrendeződése határozza meg a bőr rugalmasságát. Az alapállomány legfontosabb alkotója a hialuronsav, amely nagy mennyiségű vizet tud megkötni, ezáltal részt vesz a bőr rugalmasságának fenntartásában.

A bőrt a bőralja párnázza ki, amelyet zsírszövet és kötőszöveti sövények alkotnak. A zsírsejtek párna formájú, kollagén rostokkal összetartott fészkekben helyezkednek el. Kötőszöveti rostokkal kapcsolódik a fölötte lévő irhához, alul izomrostok határolják. Nemi és örökletes tényezők befolyásolják testtájanként változó megoszlását. Az arcon számos, egymástól kötőszöveti sövényekkel elválasztott részre tagolódik.

A fiatal emberek bőre rugalmas és puha a hám nagy vízkötő képessége, az irhában lévő kollagén rostok és a hialuronsav nagy vízkötő képességének valamint a bőralja általi alápárnázottságának köszönhetően.

A bőr öregedése
Bőrünk természetes öregedési folyamaton megy keresztül, eközben minden rétegében változások történnek. Az öröklött tulajdonságokon túl ezt a folyamatot a napfény, a szoláriumozás, a dohányzás, a kevés alvás felgyorsítják. A hám elvékonyodik, vízmegkötő képessége csökken. Az irhában csökken a kollagén rostok mennyisége, a rostok közötti kötések száma nő, ezáltal is csökken a vízmegkötő képessége. Ezt a hialuronsav mennyiségének csökkenése kíséri. A bőraljában a zsírpárnák térfogata csökken, a kötőszöveti sövények meggyengülnek. A bőr öregedése mindenkinél máskor kezdődik és változó ütemben halad előre.

Jellemzően 40 éves kor felett alakulnak ki az öregedés különböző tünetei:

  • a bőr tartószerkezete gyengül és a bőr megereszkedik
  • a bőr elvékonyodik, ráncok jelennek meg
  • pigmentfoltok jelennek meg
  • a bőr fakóvá válik

A bőralja tartószerkezetének gyengülése következtében a szemöldöknél, az alsó szemhéjnál, arc középső és alsó részén, a nyakon a bőr egyre petyhüdtebb lesz, lógni kezd, a gravitáció hatása egyre kifejezettebbé válik. A meglevő redők elmélyülnek, és újabb ráncok is keletkeznek. Az áll elveszíti a fiatalosságot jellemző V alakú vonalát, a megereszkedett arc ráborul az egyébként is mélyülő ráncokra.

A ráncoknak két típusa van, de a két típus létrejötte nem különíthető el élesen. A korral egyre jobban mélyülő statikus ráncok kialakulásának fő oka a hialuronsav mennyiségének csökkenése. Az orrszárnyaktól az ajakzugig húzódó (nasolabiális) ránc, a felső ajak körüli „dohányzacskó” ráncok, a száj körüli marionett ráncok, a szemöldökök közötti függőleges, ún. „haragos ráncok” tartoznak ide. A felső ajak is elvékonyodik, mivel itt is csökken a hialuronsav mennyisége.

A mimikai vagy dinamikus ráncokat az arcizmok intenzív, gyakori mozgása hozza létre. A szemöldökök közötti függőleges ráncok, a szem környéki szarkalábak, és a homlokon keresztirányban futó ráncok tartoznak ide. 30-40 éves korban is megjelenhetnek azoknál, akik a mimikájuk során ezeket az izmokat gyakran használják.

Az időskori pigmentfolt színét nem változtató, változó számú, 2-10 mm átmérőjű, 45-50 éves kor fölött, az arcon, alkaron, kézháton megjelenő barna folt, kialakulásban a napfényártalom is szerepet játszik.

Az arc illetve bőrfiatalító esztétikai kezelések célja az öregedés tüneteinek korrigálása, amelyre a következő lehetőségeink vannak: