Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

Bőrünkről
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. január 02.
Látogatók száma: 1504666


A köröm
2017. április 12.

Az egészséges köröm a kéz esztétikumának egyik fontos hordozója.

A köröm A köröm az ujjak végpercén található. A mindennapi életben a köröm alatt a körömlemezt értjük, de mint a következőkben láthatják a köröm összetett anatómiai szerkezettel rendelkezik. A köröm formája az alapperc csontjától függ, emberről emberre igen változó, oldalról nézve domború. A köröm 4 részből áll: körömlemez, mátrix, körömredők, körömágy. A köröm funkciói főleg mechanikaiak: az ujjak finom mozgásait segíti elő, az ujjaknak mechanikai védelmet ad. Az ujjbegy alátámasztásával segíti a tapintást.

A körömlemez részei: a körömágyhoz erősen rögzített élettelen szaruból álló szarulemez és a köröm szabad széle. Színe a fényáteresztő képességétől függ: a szabad szél fehér, a nagyobb rész a kapillárisok áttűnése miatt rózsaszín, a félhold alakú holdacska szintén fehér. A holdacska területén még zajlik az elszarusodás, a keratinrostok rendezetlenek és így a fényvisszaverés teljes. A holdacska íve jelzi a mátrix végét. A köröm szabad szélénél lévő kb. 1 mm széles barnásvörös ív (hyponychium) a körömágy szélét jelzi, itt megy át elszarusodó laphámba. A körömlemez elszarusodott, magtartalmú, hosszanti irányban rendeződött kemény keratinrostokat tartalmazó, egymáshoz szorosan tapadó, párhuzamosan elrendeződött sejtekből áll. A körömlemezen finom hosszanti barázdákat lehet látni. Növekedése folyamatos, a kézen napi 0,1 mm-t, míg a lábon 0,05 mm-t nő. Így a kézköröm 3-4, míg a lábköröm 6-8 hónap alatt nő le. Növekedése nyáron ill. fiatal korban gyorsabb. Vastagsága kézen 0,5-0,7 mm, lábon 1-1,5 mm, amely kb. 100-150 sejtréteget jelent. Majdnem minden változása a mátrixban alakul ki. Gombák illetve kémiai anyagok képesek a körömlemez közvetlen károsítására.

A mátrix 5-6 mm széles, a körömlemez felső végén lévő, folytonosan osztódó hámköteg. A körömredőn kívüli része a holdacska. A mátrix felső része a körömlemez felső, míg az alsó része a körömlemez alsó részét termeli, a két lemez egymáshoz szorosan kapcsolódik. A hátsó körömredőt érintő károsodások a mátrixot könnyen károsítják. A felső részt érő károsodások a körömlemez felületét, míg az alsó részt érők a teljes körömlemezt érintik. Csaknem az összes körömbetegség a mátrix károsításával alakul ki.

Körömredők a mátrixot kétoldalt ill. felül fedő bőrredők. Az oldalsó redők keskenyebbek, a hátsó szélesebb (kb. 5 mm) és fedi a mátrixot. A hátsó redő alsó, a körömlemezre ráforduló részén elszarusodó laphám van, ennek része a körömlemezre is ráterjedő eponychium. A hátsó redő élén lévő elszarusodott laphám a körömbőröcske. Sérülésekor kórokozók telepedhetnek meg.

A körömágy a körömperc hámjának körömlemez alatti része. A holdacskánál éles határ választja el a mátrixtól. A másik határa a körömlemez szabad szélénél lévő hámredő, a hyponychium. A körömágyban szaru csak kórós körülmények között (pl. pikkelysömörben) termelődik.

A köröm nagyszámú betegsége közül a benőtt köröm ill. a körömgombásodás kezelésével mindennaposan foglalkozunk.