Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

Bőrünkről
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. január 02.
Látogatók száma: 1525377


A szőrszál növekedési fázisai
2017. április 23.

A szőrzet a hiánya vagy éppen túlzott mennyisége sok ember számára okoz komoly lelki problémát.

A szőrszál növekedési fázisai A szőrszál növekedésének 3 fázisa van. Egy időben, egy testrészen mindhárom fázisú szőrszál megtalálható. Egy átlagos élettartamú, hajhullás által nem érintett emberben ez a háromfázisú ciklus körülbelül huszonötször ismétlődik meg. Az egyes fázisok hossza a test különböző részein és a különböző életkorokban eltérő.

Növekedési (anagén) fázis
: a szőrszál növekedése az irhában lévő szőrtüszőben történik, az előző szőrszál mátrixának maradványából. A mátrix sejtek 24 óránként osztódnak, osztódásukkal a hajszál folyamatosan növekszik, amely naponta 0,35 mm-t (havi 1 cm) jelent. A szőrtüsző és a szőrszál kapcsolata ekkor folyamatos. Ebben a fázisban termelik a pigmentsejtek a szőrszál festékanyagát, a melanint. Különböző melaninok (eumelanin: barna és fekete, feomelanain: vörös) vannak, ennek megfelelően változik a szőrszál színe. Genetikailag szabályozott, testtájéktól és életkortól függő, hogy a szőrszál meddig marad ebben a fázisban, átlagos ideje 3 - 6 év. A hajszálak 85-90%-a van ebben a fázisban.

Átmeneti (katagén) fázis
: a sejtosztódás és ezáltal a szőrnövekedés lelassul, majd megáll. A szőrtüsző fokozatosan összezsugorodik (ezáltal gyengül a kapcsolata a szőrszállal), majd elválik a vérellátást nyújtó papillától. A szőrtüsző ekkor az irha középső rétegében helyezkedik el. A mátrix sejtek nagy része leválik a papilláról és kis sejtcsoportot hagyva maga mögött a hajszállal együtt felfelé vándorol. Ez a legrövidebb fázis, ideje néhány naptól néhány hétig tart. A hajszálak 0,5-1%-a van ebben a fázisban.

Nyugalmi (telogén) fázis
: a szőrtüsző nyugvó állapotban marad, elszarusodik, majd eléri a bőrfelszínt, a szőrtüsző alsó része hiányzik. A nyugalmi fázis végén az előző, csak kutikulája révén rögzített szőrszálat az újonnan növekvő szőrszál kilöki, és újra indul a szőrnövekedés. A nyugalmi fázis 2-4 hónapig tart. A hajszálak 10-15%-a van ebben a fázisban.

A szárszálak sűrűsége testtájanként változó (szőrszál/cm2)
  • Orca: 880
  • Halánték: 770
  • Alkar: 100
  • Combok: 55
  • Lábszár: 50
  • Felkar: 40
  • Has: 40
A szőrszálak megjelenését, növekedését számos tényező befolyásolja
Örökletes tényezők: a szőrszál színe és minősége, a szőrzet sűrűsége és a szőrnövekedési ciklus ritmusa egyénenként különböző.
Hormonok: a belső elválasztású mirigyek által termelt különböző hormonok felelősek a szőr növekedéséért. A pubertás, a terhesség és a menopauza időszakában az endokrin mirigyek működése rendkívül aktív. A férfi nemi hormon (tesztoszteron) serkenti a szőr növekedését. Ezért a menopauza idején egyes nőknél finom, szakállszerű szőrzet jelenik meg a szakáll és a bajusz területén. Pajzsmirigy hormonok: hiányukban csökken a szőrzet mennyisége. Ösztrogének csökkentik a hajvesztést.
Vas és nyomelemek: a matrix sejtek osztódása ezen anyagok hiánya esetén lecsökken. Leggyakrabban a vashiány fordul elő.
Stressz: hatására jelentősen fokozódhat a szervezetben a hormontermelés, amely a szőrnövekedés hirtelen felgyorsulásával járhat együtt.
Gyógyszerek: egyes gyógyszerek hatással lehetnek az endokrin rendszer működésére, és felgyorsíthatják a szőrnövekedést. Jól ismert a citosztatikus kezelés alatt fellépő hajvesztés, ezek a gyógyszerek a mátrix sejtek osztódását gátolják és így anagén hajvesztést váltanak ki. A gyógyszeres kezelés befejezésével a szőrnövekedés visszaáll a normális ritmusába.
Dohányzás: a dohányosok szervezetében az adrenalin szint jelentősen megnőhet, ami maga után vonhatja a szőrszálak intenzív növekedését.