Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. január 02.
Látogatók száma: 1525390


Botulinum toxin kezelés
2018. április 26.

Botulinum toxin kezelés Az izommozgás során az idegvégződésben acetylcholin képződik, amit egy vivőfehérje juttat ki a sejtből. Az acetylcholin az izomsejt membránjában lévő receptorhoz kötődik és kiváltja az izom mozgását. A botulinum toxint egy gram pozitív baktérium, a Clostridium botulinum termeli. Több típusa van, közülük a botulinum toxin-A a leghatásosabb. A botulinum toxin a mozgató idegek végtalpában lévő receptorhoz kötődik, amely a toxin sejtbe jutását eredményezi. Az idegsejtben a botulinum toxin két részre hasad, a könnyű lánc inaktiválja azt a fehérjét, amely az ecetylcholint az idegsejtből kijuttatja. Ezért az idegingerület hatására nem szabadul fel az acetylcholin és megszűnik az izommozgás.

A botulinum toxint hatásmechanizmusa ideális anyaggá teszi a dinamikus ráncok (szemöldökök közötti függőleges ráncok, a homlok keresztirányú ráncai és a szem környéki szarkalábak) kezelésében. A botulinum toxinnak nincsen hatása a bőr megjelenésére és nem szakítja meg az öregedés folyamatát. Mégis a rendszeresen alkalmazott kezelés lassítani tudja az öregedés látható jeleit a dinamikus ráncok átmeneti gátlásával.

A beadás után a botulinum toxin néhány óra alatt az izmok receptoraihoz kötődik. A hatása 24-48 óra múlva kezdődik és 10-14 nap alatt válik teljessé. Egy hónap múlva az izom membrán kezd ismételten érzékennyé válni az acetylcholin hatására. A botulinum toxin kezelés hatása a szarkalábak esetében 3-4 hónapig, a szemöldök közötti ráncok és a homlok ráncok esetében 4-6 hónapig tart. Alkalmazása biztonságos és izomsorvadás többszöri kezelés után sem alakul ki.

A botulinum toxin nem szívódik fel a bőrből. A kezeléshez használt botulinum toxin mennyisége 25-100-szor kisebb, mint a halásos adag fele, ezért az FDA a botulinum toxin adását biztonságosnak minősítette. A botulinum toxin számos gyártó készítményében található meg, ezek különböző eltartási körülményeket igényelnek, eltérő a lebomlási idejük és a szükséges dózisuk.

A botulinum toxin megfelelő helyre és megfelelő adagban történő adagolása szükséges a pontos és megjósolható hatáshoz. A kezelés injekciózással történik, amely során a botulinum toxint egy igen vékony tűvel, rendkívül kis kellemetlenséget okozva, a ráncokat előidéző izmokba adjuk be. A dózis függ a területtől, az izomtömeg nagyságától, és a nemtől. A kezelt területek mimikai izmait a kezelés utáni néhány órában intenzíven kell használni, hogy az izmok a botulinum toxint felvegyék, és ne tudjon elvándorolni a beadás helyétől. A tartós lehajlást néhány óráig, míg a szoláriumozást illetve a napozást egy hétig kerülni kell. A terület dörzsölését 12 óráig, míg a kezelt terület szem felé történő masszírozását 48 óráig kell kerülni.

A botulinum toxin hatásának rövid időtartama és lokalizált hatása miatt bármely mellékhatás rövid idejű, helyi, és dózistól függően 6-8 hét alatt megszűnő. Enyhe beadás közbeni fájdalom, duzzanat, átmeneti érzéketlenség, fejfájás, a felső szemhéj lecsüngése fordulhat elő. Szisztémás vagy súlyos mellékhatás ritkán fordul elő. A botulinum toxin elleni antitest képződés túl nagy adag beadásához kötött és következtében csökkent hatást lehet tapasztalni.

Két kezelés között legalább 3 hónapnak kell eltelnie. Minél többször történik a kezelés, annál tovább tart a hatása, ugyanis amíg nem képződnek ráncok, addig az irhában újra tudnak termelődni a bőr rugalmasságáért felelős kollagén rostok.

A botulinum toxin kezelés számos előnyt biztosít dinamikus ráncok kezelése esetén
• egyszerű, gyors, szinte fájdalmatlan injekciós technika
• hatása gyorsan kialakul, és hosszú ideig megmarad
• az arca fiatalosabb, pihentebb lesz, eltűnik a mérges vagy a szomorú tekintet
• mellékhatás ritkán fordul elő, azok enyhék és gyorsan megszűnnek
• a botulinum toxin káros hatás visszamaradása nélkül, teljesen lebomlik
• a több millió botulinum toxin kezelés tapasztalata alapján az ismételt kezelések is biztonságosak

Nem alkalmazunk botulinum toxin kezelést a következő esetekben: perifériás izombetegségek, aminoglikozid antibiotikum adás, gyulladásos bőrbetegség a kezelési területben, túlérzékenység a toxinnal szemben, terhesség vagy szoptatás, 12 év alatti életkor, olyan foglalkozás ahol az arci mimikának fokozott szerepe van.

A kezelés jól kombinálható hialuronsavval történő feltöltéssel a szemöldökök közötti mély, un. „haragos ráncok” esetében. Először botulinum toxin kezelést alkalmazunk, majd az izmok ellazulása után hialuronsavval történő feltöltéssel emeljük ki a még megmaradt ráncokat.