Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. január 02.
Látogatók száma: 1525413


Feltöltőanyagok
2018. április 21.

Feltöltőanyagok Feltöltőanyagok azok az anyagok, amelyeket az irha különböző rétegeibe adunk be a bőr statikus ráncainak feltöltésére. Jelenleg a nem állati eredetű hialuronsav az egyeduralkodó feltöltő anyag. A hialuronsav hatását és hatásmódját nagyszámú tudományos közlemény támasztja alá. Minden állati kötőszövetben az irha extracelluláris mátrixának egyik fő anyaga, nem rendelkezik sem faji, sem szöveti specifikussággal. Fő funkciója a sejtek közötti tér kitöltése és a víz raktározása. Emellett a fibroblasztokat kollagén I termelésre serkenti, részt vesz a sebgyógyulásban, megköti a szabad gyököket, együttműködik az extracelluláris mátrix proteoglikánjaival, befolyásolja a gyulladásos sejteket. A hialuronsavat mindezen tulajdonságai ideális feltöltő anyaggá teszi, és emiatt lett a ráncfeltöltés arany standardja.

A fibroblasztok által termelt hialuronsav mennyisége az irhában 1-2 nap alatt megfeleződik. A bakteriális fermentációval előállítot, keresztkötésekkel módosított hialuronsav ellenállóbb a lebontással szemben, amely megnöveli az élettartamát és ezáltal a hatástartamát. Az így előállított hialuronsav töltőanyagok rendkívül tiszták, fehérje mentesek, gél állagúak, különböző mértékben viszkózusak, jól tolerálhatók, ritkán váltanak ki mellékhatásokat.

Ráncfeltöltésre alkalmas hialuronsavat igen sok cég gyárt. Az arc különböző területén lévő ráncok feltöltésére a gyártók különböző készítményeket forgalmaznak. A mai modern feltöltőanyagok különböznek a hialuronsav koncentrációjában illetve a molekulasúlyában, a keresztkötő anyagban és a keresztkötések számában, az érzéstelenítő anyag tartalmukban.

A hialuronsavval történő ránc illetve ajakfeltöltés a következő területeken alkalmazható
:
• a szemöldök közötti függőleges ráncok („haragos ráncok”)
• az orrszárnyaktól az ajakzugig húzódó ráncok (nasolabiális ráncok)
• a felső ajak körüli ráncok („dohányzacskó ráncok”)
• a szájzugból az áll felé futó Marionett ráncok
• az ajakpír határán, illetve az ajkak középvonalában

A ráncfeltöltéshez érzéstelenítés szükségtelen, a vékony tűt a ránc alá vezetjük, majd visszahúzás közben, közvetlenül a ránc alá adjuk be a feltöltőanyagot. Az ajakpír határának kiemelésére az ajakpír és a bőr határán, míg az ajakteltség fokozásához az ajak középvonalába adjuk be a hialuronsavat. A ráncok alá beadott hialuronsav nagy mennyiségű víz megkötésére képes és így alulról 1 hét alatt feltölti a ráncokat.

A beadás után néhány óráig tartó, spontán múló duzzanat és bőrpír alakul ki, ekkor csak óvatosan érintse a feltöltött területet. Néhány napig kerülje az erős mimikát, az erős rágást, a nagy meleget illetve hideget, az erős napfényt. Ne szoláriumozzon, ne végeztessen kozmetikai vagy fogászati beavatkozást. Terhesség, szoptatás, autoimmun betegségek esetén nem végzünk hialuronsavval történő ránc illetve ajakfeltöltést.

A hialuronsvat tartalmazó feltöltőanyagok hatástartama a fentieken kívül függ attól is, hogy az arc mely területén történt a feltöltés. A legtöbb területen hatása átlagosan egy évig marad meg, az ajakfeltöltés hatása fél év alatt megszűnik, mivel az ajak anyagcseréje és igénybevétele intenzívebb. A hatástartam egyénenként is változik, emellett napozás, szoláriumozás, dohányzás is befolyásolja. A ráncfeltöltő anyagokkal végzett sok millió kezelés szerint alkalmazásuk még ismételt kezelés esetén is biztonságos.

A ráncfeltöltés jól kombinálható botox kezeléssel a szemöldökök közötti mély, un. „haragos ráncok” esetében. Először botox kezelést alkalmazunk, majd az izmok ellazulása után hialuronsavval történő feltöltéssel emeljük ki a még megmaradt ráncokat.