Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2023. szeptember 07.
Látogatók száma: 1437409


Helyi kezelések
2018. március 31.

Helyi kezelések Bőrápolás
A napi, rendszeres bőrápolási rutin három lépésből áll: tisztítás, ápolás, fényvédelem. A tisztítás során a bőrtípusnak megfelelő termékekkel el kell távolítani a bőrről a sminket, a szennyeződéseket, valamint a vegyi anyagokat. Ez kulcsfontosságú, mivel a szennyezett levegőből a bőrre lerakódott vegyi anyagok oxidatív stresszt idézhetnek elő. Az ápolás a bőr táplálását és hidratálását jelenti az életkornak és a bőrtípusnak megfelelő hatóanyagokat tartalmazó termékkel. A bőr idő előtti öregedésének megelőzésében a legfontosabb lépés az UV-sugárzás elleni védelem. A fotoaging megelőzésére irányuló lehetőségek magukban foglalják a fénykerülést, a fényvédők használatát az UV sugárzás visszaverésére vagy csökkentésére. A fényvédelemre használt terméket a bőr foto típusának figyelembevételével kell kiválasztani.

A napi bőrápolás fokozza a regenerálódását, rugalmasságát, simaságát. Megfelelő bőrápolással az öregedés összes jelét kezelhetjük: a bőrszárazságot, a bőr érzékenyebbé válását, a bőrfeszesség és a bőrtömörség csökkenését, a ráncokat, a pigmentfoltokat. Cél az is, hogy a kollagén illetve a rugalmas rostok lebomlása csökkenjen. Alapcél a jól működő barrier réteget megtartása a vízvesztés elkerülése érdekében, a különböző fertőző mikroorganizmusok, allergének és irritáló anyagok elleni védelem érdekében. A bőr öregedését olyan készítményekkel és kezelésekkel tudjuk lassítani, amelyek hidratálják, táplálják a bőrt, és ösztönzik a sejt- és a rostállomány megújulását.

Öregedés gátló (anti ageing) helyi kezelések
Az egyik csoportba tartoznak a vitaminok, a polifenolok, és a flavonoidok, amelyek a szabad gyökök mennyiségét csökkentik. A legfontosabb antioxidáns vitaminok a C-vitamin, a B3 vitamin és az E vitamin, amelyek alacsony molekulasúlyuk miatt könnyen bejutnak a bőrbe. Az 5-15% közötti koncentrációban alkalmazott C-vitamin bizonyítottan rendelkezik öregedés gátló hatással, mivel kollagén I és III képződést vált ki, valamint gátolja a kollagén lebontó enzimeket. Klinikai tanulmányok igazolják, hogy E vitaminnal történő kombinációja hatásosabb, mint a külön-külön alkalmazott C-vitamin vagy E vitamin. A B3 vitamin a sejtműködés szabályozója, mint öregedés gátló anyag 5%-os koncentrációban használatos. Az E vitamin a bőrt simává teszi és segíti a szaruréteg víztartalmának megőrzését, elősegíti a hámsejtek osztódását, fényvédő hatású, 2-20% között koncentrációban használatos. Gyengébb hatású, mint a C illetve a B3 vitamin. Bár a polifenolok és a flavonoidok nyilvánvalóan hatásosak lehetnek, de erre vonatkozó tudományos igényű vizsgálat még igen kevés van.

A másik csoportba a sejtműködést szabályozó retinoidok, peptidek, és növekedési faktorok tartoznak, amelyek a kollagén képzést és lebontást befolyásolják. Az A vitamin (retinol) és mesterséges származéka, a tretinoin fő hatása a DNS átírás szabályozása. Ezen keresztül a hámsejtek osztódását és érését segíti elő, ennek eredményeként a hám megvastagszik. Az irha fibroblasztjaiban a kollagén I és III képződést segítik elő, emellett csökkentik a kollagén bontó enzimek képződését és antioxidáns hatással is rendelkeznek. Jelenleg a több mint 30 éve használatban lévő A vitamin a leggyakrabban használt öregedés gátló hatóanyag. Az A vitamin a természetes öregedést nagyobb mértékben gátolja mint a külső hatások által kiváltott öregedést. Hatása a ráncok kialakulásának gátlásában, a rugalmasságvesztés csökkentésében és a pigmentfoltok képződésének gátlásában nyilvánul meg. Hatásának kialakuláshoz 3-6 hónapos kezelés szükséges, a klinikai eredményeket a hám és az irha szövettanilag megfigyelhető változásai alátámasztják. A retinol főleg a használatának elején irritálja a bőrt, de a kevésbé, mint a tretinoin, emellett viszkető illetve égő érzés, kipirulás, hámlás fordul elő. A kezelés elején fényérzékenység fordulhat elő.

Az aminosavakból álló polypeptidek képesek utánozni a kollagének és a rugalmas rostok szerkezetét. Helyi alkalmazásuk képes a kollagén képződés elősegítésére.

Kozmetikai cégek professzionális és otthoni használatra szánt termékeikben főként növényekből nyert hatóanyagokat használnak, erre vonatkozó orvosi igényű kipróbálásokra csak nagyobb cégeknek van lehetőségük.