Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. január 02.
Látogatók száma: 1525409


Táplálkozás
2018. április 06.

Táplálkozás Számos tanulmány szerint lehetséges a bőr öregedésének késleltetése és a bőr állapotának javítása étkezéssel bevitt tápanyagokkal. A táplálkozásnak harmóniában kell lenni a szervezet idősebb korra megváltozó szükségleteivel, meg kell adnunk a bőrnek mindazt, amire fiatalos állapotának megőrzéséhez szüksége van. Ebből a szempontból legfontosabb az antioxidánsok bevitele. Ezek olyan molekulák, amelyek képesek semlegesíteni a bőrt károsító, az öregedést felgyorsító szabad gyököket. Az oxidatív károsodások kiküszöbölésére a szervezet rendelkezik saját védelemmel. Egyrészt enzimekkel elbontja a szabad gyököket, ezek működésükhöz nyomelemeket (mangán, réz, cink, szelén) igényelnek, amelyeket a táplálkozással tudunk bejuttatni a szervezetbe. A sejtek másik saját önvédelmi rendszere az általuk képzett antioxidánsok (pl. glutation) hatása.

Emellett szükséges, hogy a táplálkozás során olyan anyagokat vigyünk a szervezetbe, amelyek a sejtek saját, önálló működését képesek segíteni. A táplálkozással bevitt antioxidánsok közvetlenül megkötik a szabad gyököket, helyreállítják a károsodott membránokat. A táplálékokban található legfontosabb antioxidánsok a következők: C-vitamin, E vitamin, karotinoidok, a nyomelemek közül a mangán, a réz, a cink, és a szelén.

C-vitamin: a bőrben is a leghatásosabb antioxidáns molekula. Fontos szerepe van a bőrbarrier megfelelő működésében. Csökkenti a melanin termelést. Elősegíti az irhában a kollagén I és III termelést, gátolja a kollagén lebontó enzimeket. UV-sugárzás hatására csökken az aktivitása.

E-vitamin: védi és regenerálja a sejtmembránban a szabad gyökök által károsított foszfolipideket.

Karotinoidok: az A-vitamin két formája ismeretes: az aktív retinol, és egy provitamin, a béta-karotin. Semlegesítik a szabad oxigéngyököket. A béta-karotin UV-sugárzással szemben nyújtott védő hatása korlátozott, de a sugárzás okozta károk helyreállításában rendkívül aktív. A likopin a legerősebb antioxidáns karotinoid, átfogó sejtvédő és DNS-védő hatással rendelkezik.

A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálkozás biztosítja az antioxidánsok bevitelét. Egyes élelmiszerek különösen magas antioxidáns tartalmúak: sárgarépa, sárgabarack, narancsszínű vagy sárga gyümölcsök és zöldségek, diófélék, zöld leveles zöldségek, paradicsom, bab és más hüvelyesek, halak.

A fentiek mellett a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás és az alkoholfogyasztás (főleg a tömények) csökkentése szükséges a bőr egészségének megőrzéséhez.