Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. június 04.
Látogatók száma: 1538143


Invazív eljárások
2018. március 25.

Invazív eljárások Invazív eljárásnak azokat nevezzük, amelyek a hám és az irha részleges vagy teljes eltávolítását eredményezik. Invazív eljárást eszközös vagy eszköz nélküli módszerekkel lehet elérni. Az eszközös módszerek esetén különböző lézerekkel, IPL-el dolgozunk. Számos eszköz közül lehet választani illetve az egyes eszközöket széles határok között lehet szabályozni az elváltozásnak illetve a bőrtípusnak megfelelően. Az eszközös módszereket érelváltozások vagy pigmenteltérések kezelésére valamint bőrfiatalításra és aknés hegek kezelésére használhatók. A kémiai hámlasztásos eljárások az eszköz nélküli kezelések.

Érelváltozások kezelése
Kezelésükre olyan lézerek alkalmasak, amelyek fénye a hemoglobinban nyelődik el. Erre a célra KTP lézer (532 nm), festéklézer (595 nm), dióda lézer (808 nm), Nd:YAG lézer (1064 nm), és különböző szűrők alkalmazásával IPL alkalmas.

Pigmenteltérések kezelése
Melaninban elnyelődő lézereket lehet a kezelésükre használni. Ezek a következők: KTP lézer (532 nm), alexandrit lézer (755 nm).

A szelektív fototermolízis az előző kezelések elvi alapja, amely azt jelenti, hogy megfelelő hullámhossz, impulzushossz, energiasűrűség és foltátmérő alkalmazásával el tudjuk érni, hogy a lézer fénye kizárólag a célpontot (hemoglobin, melanin) roncsolja el és eközben a környezetet megkímélje.

Bőrfiatalítás, aknés hegek kezelése
Erre a célra az alábbi négyféle eljárást fejlesztették ki az idők folyamán.

Ablativ eljárások
A bőr felületét egybefüggően eltávolítottuk széndioxid illetve erbium YAG lézerrel. Már nem használjuk ezeket az eljárásokat az elhúzódó sebgyógyulás és a gyakori mellékhatások miatt.

Non-ablativ eljárások
A bőr felületét egybefüggően kezeljük, de nem távolítjuk el. Erre a célra vízben elnyelődő Erbium Glass (1 550 nm) lézer illetve IPL alkalmas. Fényük eléri az irhát és annak felmelegítésével a fibroblasztokat 3-6 hónapig új kollagén képzésre készteti. Az ablatív eljárásokhoz képest kevésbé eredményesek, de kevesebb mellékhatást okoznak, és így ma is használatosak.

Ablatív fraxel (frakcionális) eljárások
A fraxel (frakcionális) eljárás során a lézer fénye nagyszámú, különálló oszlopban éri el a bőrt és ott el is távolítja. Az utóbbi 10-15 évben kiszorították az ablatív eljárásokat, mivel csaknem azonos hatékonyságot biztosítanak minimális és enyhe mellékhatás gyakoriság mellett. Erre a célra ugyancsak a vízben elnyelődő széndioxid és erbium YAG lézerek használhatók. Az erbium YAG lézer fénye 20-50 mikron vastagságban elnyelődik a bőrben, emiatt csak a hám felső rétegében fejti ki hatását és így a bőr felületének megújítására és a felületes ráncok kezelésére alkalmas. A széndioxid lézer fénye a hámon keresztül bejut az irhába és így a bőr felületének megújítása mellett a mélyebb ráncok kezelésére is alkalmas. Az eltávolított oszlopok közötti rész egy keskeny koagulációs zónát leszámítva ép marad, így a hám néhány nap alatt újraképződik. A lézer hőhatása következtében az irhában aktiválódnak a fibroblasztok, és a kezelést követő 3-6 hónap során új, nagy mennyiségű kollagén I és III valamint hialuronsav képződik, így az irha tömörebbé, rugalmasabbá válik. Az ablatív fraxel kezelés - különösen széndioxid lézerrel végezve - számos előnnyel rendelkezik:
• ha a ráncosodás és fénykárosodás enyhe, akkor 1 kezeléstől is jól látható javulás alakul ki
• 4 hetes szünetekkel, 2-4 alkalommal történő elvégzésével kíméletesen és biztonságosan cserélődik ki a teljes hám és épül fel az új, rugalmas kötőszövet
• az újraképződött hám révén a bőr puhább, simább lesz, a finom ráncok és egyenetlenségek eltűnnek, színe egységes lesz, az új kollagén rostok alulról feltöltik a ráncokat, elsimítják a felszíni egyenetlenségeket
• kombinálható ráncfeltöltéssel vagy botox kezeléssel

Non-ablatív fraxel (frakcionális) eljárások
Az eljárás során különálló oszlopokban felmelegítjük, de nem távolítjuk el a bőrt. A vízben elnyelődő Erbium Glass lézer használható ilyen módon. Az ablatív fraxel (farkcionális) eljáráshoz képest kevésbé hatásos.

Kémiai hámlasztás
A bőr egy meghatározott rétegének kémiai anyaggal történő eltávolítását jelenti. Az eltávolítás mélysége függ az alkalmazott anyagtól, annak koncentrációjától, és az alkalmazás időtartamától. A mélység alapján három kategóriába sorolható.
Felületes hámlasztás: a hámréteget távolítja el, gyümölcssavak, 10–30% közötti trichlorecetsav (TCA) alkalmas erre a célra.
Közepes mélységű hámlasztás: az irha felső hálózatos részét éri el, például 30–50% közötti TCA-t alkalmas erre a célra.
Mély hámlasztás: az irha mélyebb hálózatos rétegét is eléri, 50% fölötti TCA illetve phenol használatával.
A kémiai hámlasztás lebontja a szaruréteg hámsejtjei közötti kapcsolatot, fokozza a fibroblaszt aktivitást, amely a kollagének és a hialuronsav termelését növeli, amely alapján bőrfiatalításra, acne hegek kezelésére, pigment eltérések kezelésére alkalmas. Az eljárást 2-4 hetente, maximum 6 alkalommal lehet ismételni. A mellékhatások gyakorisága összefügg a hámlasztás mélységével. Átmeneti kipirosodás, pörkösödés, hámlás kíséri a kezelést. Nem használhatók a következő esetekben: terhesség vagy szoptatás, retinoid terápia, herpes, keloid vagy hypertrohiás heg, krónikus bőrgyógyászati betegség, súlyos akne.