Menü
Bőrünkről
A bőr öregedése
Betegségek

A bőr öregedése
A bőr öregedésének okai és tünetei
A bőr öregedésének kezelése
A honlap az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével valósult meg.
Laser-Derm Kft.
7632 Pécs, Kertváros u. 58. 3a.
Pécsi Törvényszék Cégbírósága
Cg. 02-09-079656
© Minden jog fenntartva
Jogi közlemény
Utolsó frissítés: 2024. január 02.
Látogatók száma: 1482865


Bevezető gondolatok
2018. január 08.

Bevezető gondolatok Érdeklődő, igényes és valós ismeretek befogadására kész laikusok számára írom blogom ezen részének bejegyzéseit.

Az idősebb generációk aránya az össznépességen belül Európa valamennyi országában igen magas és tovább növekszik. Az ötven év feletti korosztály tagjai ma a lehető legtovább igyekeznek megőrizni fiatalos megjelenésüket és esztétikai szempontból is szép öregkorra vágynak. Emellett a szociális kapcsolatok minőségében is fontos és egyre növekvő szerepet játszik a bőr állapota. A bőr mindenki által látható, ezért a bőr öregedésének megítélése nagyobb súllyal esik latba a szervezet egyéb részeit érintő öregedésnél. Ahhoz hogy egészségesnek és jóllétben lévőnek érezzük magunkat ahhoz a bőr egészségét és szépségét tekintjük az egyik legfőbb tényezőnek. A bőrgyógyászok egyre gyakrabban találkoznak ezen változások megelőzésének és korrigálásának igényével.

Az elvárásoknak történő megfelelés speciális háttérismereteket és gyakorlati felkészültséget igényel. Kétféle öregedési típust különböztetünk meg. Az egyik a belső vagy természetes öregedés, amely genetikailag meghatározott és az idő múlásával mindenkinél bekövetkezik. A másik a külső (környezeti) okok által létrehozott öregedés, amelyben legfőbb szerepet az UV sugárzás játssza és emiatt fotoaging a neve. A napfénynek kitett területeken a kettő együttes hatása miatt a változások felerősödnek. A kétféle öregedési típus ugyanazon biológiai folyamatok révén alakul ki. A bőr öregedése által érintett testrészek közül az arc, a nyak, a dekoltázs, a kéz fedetlen és így szabad szemmel is jól látható, ezáltal feltűnő magunk és környezetünk számára is. Az igények és az ismeretek szinte kizárólag az arc bőrét érintik, így az öregedéssel foglalkozó írásaim kizárólag az arc öregedésével foglalkoznak. A testet borító bőr korral járó változásaival csak az alábbi bekezdésben foglalkozok.

A testet borító bőr
A test bőre sok tekintetben különbözik az arcbőrtől. Szerkezete kevésbé finom, alatta jelentős vastagságú irha és izomréteg található. A test bőre – néhány terület kivételével – nincs kitéve közvetlenül a levegőben található szennyeződések, a napsugárzás és a hideg károsító hatásainak. Itt azonban egyéb tényezőkkel kell számolni, pl. a ruházat dörzsölő hatása miatt károsodhat a hidrolipid filmrétege, és felszíne emiatt könnyen kiszáradhat. A test bőrében testtájanként is változóan, de kevesebb faggyúmirigy van, mint az arcon, ezért a test hidrolipid filmrétege lipidekben eleve szegényebb. Idős korban a bőr egyre kevesebb faggyút választ ki, így hidratáltsága, tápláltsága csökken, a vízvesztése fokozódik. A hámsejtek közötti lipid tartalom is alacsonyabb, így a hám barrier (védő, gátló) funkciója is gyengébb. Idősebb korban a test bőrében is csökken a sejtmegújulás üteme, ezzel párhuzamosan a szaruréteg megvastagodik, a hám többi része viszont elvékonyodik. A változások az irhát is érintik, amely a kollagén és a hialuronsav tartalom csökkenése miatt vékonyodik. Mindezen változások miatt a test bőre még az arcbőrnél is hajlamosabb a kiszáradásra és a tápanyaghiány kialakulására. Az életkor előrehaladtával a test bőrének egyre gondosabb ápolásra van szüksége, biztosítani kell a megfelelő hidratáltságot és a szükséges tápanyagok pótlását.

Az arcbőr
Az arc minden rétege (hám, irha, bőralja, izmok, horganyzó szalagok, csontok) bejárja a saját öregedési folyamatát. Jelenleg megválaszolatlan kérdés és egyénileg is nagymértékben eltérő, hogy a változásokból mennyivel részesedik ezen rétegek természetes öregedése, milyen mértékű a külső tényezők hatása, az egyes rétegek változása mennyire függ a szomszédos rétegek változásától. Az ismeretek jelentős része tapasztalati ismereteken valamint az egyes fiatalító beavatkozások hatásosságának elemzésén alapul.

Az arcbőr öregedésével kapcsolatos ismereteket a következő blog bejegyzésekben fogom körbejárni.

A bőr öregedésének okai és tünetei
belső okok
külső okok
a napfény hatása a bőrre
fényvédelem, fényvédőszerek
a szoláriumozás hatása a bőrre
a hám változásai
az irha változásai
a bőralja, a mimikai izomzat, a csontok változásai
az öregedés jellemzői az egyes életkorokban
az öregedés bőrtünetei

Kezelési lehetőségek
• bevezető
• helyi kezelések
• táplálkozás, életmód
• invazív kezelések
• töltőanyagok
• botox kezelés